Uncategorized

Muizen in studentenhuizen: een veelvoorkomend probleem!

Studentenhuizen zijn vaak niet de meest schone omgevingen, uitzonderingen daargelaten, wordt het met de hygiëne in de meeste studentenhuizen niet heel nauw genomen. Etensresten, overblijfselen van (de vele) gezellige feestjes, en ook vuilnis ligt vaak wat langer in de ruimtes, een geweldige voedselbron voor muizen én ratten! 

Waar vind je deze muis?

Een muis in het studentenhuis kan overal zitten. Je vindt ze achter de koelkast(en) in de keuken, je hoort ze lopen door het plafond of ziet ze lopen over het aanrecht en fornuis. Met een beetje pech, zie je ze ook lopen in je woon-slaap kamer. En hoewel een muisje maar klein is, kan het toch voor behoorlijke angst of stressmomenten zorgen!
Buiten dat een muis buitengewoon vervelend is, ze knagen aan je, misschien wel van je laatste centen gekochte, etensmiddelen, of knagen kabels van je oh zo fijne broodrooster kapot! Maar ze kunnen ook ontzettend gevaarlijk zijn. Muizen zijn immers dragers van ziektekiemen en bacteriën. Wist je dat muizen een minuscule blaas hebben? Ze laten daardoor overal sporen van urine achter!

Waarom meer voorkomt in studentenhuizen

Muizen komen niet alleen maar meer voor in studentenhuizen omdat het daar (vaak) slechter is gesteld met de hygiëne, er zijn immers ook studentenhuizen die heel netjes zijn, maar toch last hebben van muizen. Waarom komt het dan toch meer voor?

Een studentenhuis bevindt zich vaak in de binnenstad van een (grote) stad. In de binnenstad zitten huizen dichter op elkaar, en is er over het algemeen meer afval. Denk aan alle restaurants, eetcafés, afvalbakken op straat en rondslingerend afval van winkelend publiek. Dit is een welkome bron van voedsel voor muizen, ratten en ander ongedierte.
In vele steden, zoals Nijmegen, Amsterdam en Den Haag, zijn de gebouwen in de binnenstad oud. In oude gebouwen zitten vaak veel gaten en kieren in onder andere de muren. Daarnaast bevatten deze woningen ook vaak nog een kruipruimte, die in een open verbinding staat met de (spouw)muren. Hierdoor hebben muizen de perfecte (warme) schuilplek en kunnen ze via de kleine gaatje overal komen.

Als laatste dan toch de hygiëne in een studentenhuis. In een studentenhuis wonen vaak meerdere studenten, soms wel 9 of 10. Hierdoor is er automatisch ook meer afval. Op elke kamer staat een prullenbak met afval, in de keuken ligt meer afval en in veel gevallen wordt dit niet altijd gelijk netjes opgeruimd. Hierdoor blijven er veel kruimels en etensresten liggen, waar muizen dankbaar gebruik van maken. Als er geen schoonmaakrooster is, of dit rooster wordt niet nageleefd, dan zijn de algemene ruimtes vaak ook alles behalve schoon. Dit alles samen zorgt er voor dat het huis erg aantrekkelijk wordt voor muizen (en ander ongedierte).

Checklist muizenbestrijding- en voorkoming voor studenten

Wil jij graag een muisvrij studentenhuis? Dan zul je samen je huisgenoten afspraken moeten maken over het schoonmaken c.q. de hygiene van het huis. Hang deze handige checklist op de keukendeur, wc-deur en in bijvoorbeeld de gang!

  • Keuken na gebruik direct opruimen
    o Laat geen vuile vaat staan
    o Geknoeid? Ruim deze etensresten dan gelijk op!
    o Vergeet keukenapparatuur (zoals een oven of magnetron) niet schoon te maken na gebruik.
  • Maak een schoonmaakrooster voor de algemene ruimtes
    o Goed stofzuigen is voldoende ter voorkoming van muizen.
  • Zorg voor een afgesloten vuilnisbak en maak regels over de leging van deze!
  • Breng oud papier en lege verpakkingen naar de straat op de ophaaldag en laat dit geen weken in huis liggen.
  • Controleer regelmatig de keukenkastjes, de ruimte achter de koelkast (even van zijn plaats schuiven).
  • Controleer het huis regelmatig op gaten en kieren en maak deze gaten dicht.

Zelf bestrijden of voor de huurbaas of studentenhuisvesting?

Heb je toch last van muizen, hoe zorg je er dan voor dat je hier zo snel mogelijk vanaf komt? Is dit iets wat je zelf moet doen, of regelt de studentenhuisvesting dit? Deze regels staan meestal in het contract dat je gekregen en getekend hebt.

Wanneer er in het contract staat aangegeven dat een huurbaas of de studentenvesting verantwoordelijk is voor de ongediertebestrijding (en de kosten hiervan), dan volstaat een simpel telefoontje of e-mail richting deze persoon of organisatie.

Staat er in het contract dat jij, als huurder, zelf opdraait voor de bestrijdingskosten, dan is één van onze elektrische muizenvallen wellicht een heel handig hulpmiddel voor jullie studentenhuis!

Denk je last te hebben van een grote muizenplaag? Neem dan contact op met de gemeente in jouw woonplaats. Zij kunnen je dan vaak verder helpen!