Uncategorized

Muis, muizen, muizenplaag!

Miljoenenschade in Friesland door een muizenplaag, een ziekenhuis in Schiedam met een flinke muizenplaag of een universiteit in Nijmegen dat kampt met een muizenplaag die maar moeilijk te bestrijden is.. Dit zijn berichten die de laatste maanden het nieuws bereiken. Hoe is dit mogelijk? 

Eén muis kan al genoeg zijn..

Nadenken over muizen doen we eigenlijk altijd pas wanneer het te laat is. Pas op het moment dat we een muis door de keuken zien rennen, of ’s ochtends een broodzak aangeknaagd zien liggen op het aanrecht, zijn we er ons van bewust dat er een muis (of muizen) is (zijn).  Dat is ook logisch, maar zoals met alles is voorkomen beter dan genezen. Zeker in het geval van muizen, want muizen vermenigvuldigen zich snel. Je bent ze dus niet zomaar kwijt!

Muizen zijn sociale knaagdieren

Wat goed is om te weten, is dat muizen eigenlijk hele sociale (knaag)dieren zijn. Ze leven graag in een groep, communiceren met elkaar (door plas, poep en geluid) en zorgen voor elkaar. En hoewel sociaal zijn normaal gesproken een erg leuke eigenschap is, heeft het in het geval van muizen duidelijk nadelen voor ons. Muizen zijn zo goed als nooit alleen.
Nu begrijp je waarschijnlijk ook waarom het belangrijk is om bij de eerste tekenen van een muis alles op alles te zetten om deze weer kwijt te raken. Voor je het weet is het geen muis maar zijn het muizen geworden!

Muizen in je huis

De meeste muizensoorten blijven liever buiten, er is echter één soort muis dat liever binnen blijft: de huismuis. De huismuis blijft het liefst ergens warm in jouw huis zitten, voorzien van genoeg voedsel (en dat is niet moeilijk, gezien ze aan 5 gram genoeg hebben) en daarnaast gezellig samen met de hele familie. Ze bouwen hun nest op je zolder, in je muren of ergens anders in je huis op een warm plekje. Behalve dat dát een vervelend idee is, zijn ze ook nog eens ontzettend vies! Plas en poep laten ze maar al te graag lopen.

Muizen buitenshuis

De meeste soorten muizen (zoals bijvoorbeeld bosmuizen, spitmuizen, veldmuizen) verblijven over het algemeen buiten. Ook daar kun je ontzettend veel last van hebben, zeker wanneer je bijvoorbeeld een boer bent. Muizenplagen kunnen een immense schade aanrichten op het land van de boeren. Ook hier geldt: hoe eerder de muizen gesignaleerd zijn, hoe eerder er kan worden ingegrepen.

Muis gesignaleerd…wees er dus snel bij!

Samenvattend kunnen we zeggen: of je nu een muis buitenshuis of binnenhuis hebt gesignaleerd, zaak blijft om er snel bij te zijn. Voor beide muizen zijn maatregelen te nemen, preventieve maatregelen die er voor kunnen zorgen dat het muizenprobleem al vanaf het begin aangepakt wordt, en dus niet erger wordt.

Een echte muizenplaag is niet meer met een muizenval te bestrijden, hier is echter veel meer voor nodig, meestal ook van een gespecialiseerde ongediertebestrijder.

Wil je voorkomen dat het zo ver komt? Kies dan voor één van onze elektrische muizenvallen en wees een muizenplaag voor!