Uncategorized

Een aantal interessante muizen weetjes op een rij!

Wist je dat muizen, op ons mensen na, de meest voorkomende zoogdieren hier op  aarde zijn? En dat er 1137 verschillende soorten muisachtigen bestaan in de hele wereld? In Nederland kennen we ongeveer 13 soorten muizen maar de muis waar we het meest last van hebben is toch echt de westelijke huismuis.

Nachtdieren

Muizen zijn echte nachtdieren en daarom voornamelijk actief in de nacht en wanneer het schemert. Overdag zie je ze daarom maar weinig, wat het ook meteen erg lastig maakt om ze te vangen. Ook wanneer je kind graag een muis als huisdier op de slaapkamer wilt, denk er dan ook aan dat hij juist in de nacht actief zal zijn; dit kan nog wel eens zorgen voor een slechte nachtrust!

Leefwijze

Een huismuis houdt van gezelligheid, en leeft in familiegroepen. 1 muis als huisdier is daarom best zielig, dan kun je er beter 2 of 3 nemen. Er heerst ook een hiërarchie, het dominante mannetje heeft de broek aan. Andere muizen mogen niet in hun territorium komen, deze bakenen ze af met urine. Komen andere groepen wel in “zijn” ruimte, dan kan er ruzie ontstaan met soms veel agressie.

Voortplanting

Een muis kan zich razendsnel voortplanten. De zwangerschap van de muis (draagtijd) duurt tussen de 19 en 21 dagen en ze kunnen 4 tot 14 jongen (ritten) per keer krijgen. Het aller ergste is nog dat ze ook vrij snel (weer) geslachtsrijp zijn. Een vrouwelijke muis krijgt wel 5 tot 10 keer per jaar een nest. Kun je je voorstellen dat dat op jouw zolder of in jouw kelder zit?

Eten

De huismuis is een echt alleseter. Hij heeft wel een voorkeur voor zaden, noten, granen en eet het liefst vet- en eiwitrijk voedsel. Zet je een (elektrische) muizenval? Dan werkt pindakaas dus erg goed! Een muis neemt overal kleine hapjes van en eet eigenlijk maar zo’n 3 gram per dag. Geen dure hotelgast dus ;-). Ze eten overigens het liefst zo dicht mogelijk bij hun nest, +- 10 tot 30 meter.

Uitwerpselen

Als je last hebt van muizen dan heb je ze waarschijnlijk al eens zien liggen: de keuteltjes. Kleine en zwart, en eigenlijk lijkt het nog het meest op hagelslag. Een muis legt gemiddeld 80 keutels per dag! Daarnaast laten ze overal urine achter. Niet alleen om hun territorium af te bakenen, maar ook omdat muizen door hun slechte zicht de weg weer terugvinden door de geur van urine. Ze herkennen hun familie aan de urine en het is hun manier om met elkaar te communiceren.

Nog wat opmerkelijke weetjes:

  • Door de urine van muizen kunnen gevaarlijke ziekten worden verspreid.  Welke? Ze staan beschreven in deze blog.
  • Wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben geconcludeerd dat muizen muziek maken, die zelfs ingedeeld is in verschillende logische frasen. Dit doen de mannetjes om de vrouwelijke muizen te verleiden.
  • Als je een muis vangt en deze buiten het huis wil loslaten, dan moet de afstand minimaal 100 meter zijn, anders zullen ze de weg naar “huis” en familie vrij snel weer terugvinden.

 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.